Paardengedrag | Gedragsproblemen
75
page-template-default,page,page-id-75,page-child,parent-pageid-112,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Gedragsproblemen

Gedragsproblemen

 

Onderstaande ongewenste gedragingen zijn voorbeelden die we kunnen tegenkomen. De oorzaak zoals hier omschreven is geen advies, maar enkel bedenkingen, daar er niet voldoende informatie beschikbaar is. Als gedragstherapeut gaan we met een diepe anamnese naar de echte prikkel, context en interne motivatie kijken, om zo de juiste diagnose te stellen. Hierop kan dan een goed adviesplan opgesteld worden. Het uitsluiten van een medische oorzaak is altijd eerste prioriteit.

 

Sinds enkele weken hebben we een nieuwe haflingerruin en deze hebben we samen gezet. De haflinger wordt door de andere paarden in elkaar getrapt. Ook als ik hem bij een ander rustig, normaal onderdanig paard zet, levert dit problemen.

Oorzaak: om de juiste oorzaak te achterhalen is meer informatie nodig, het zou kunnen dat er een gevestigde groep is en de nieuwe haflinger niet “aanvaard” wordt. Het best is om deze eerst door een afscheiding naast de andere paarden te zetten, zodat zowel hij als de andere paarden aan de nieuwe situatie kunnen wennen. En als dit nog problemen oplevert beter een dubbele afscheiding zodat er eerst geen direct contact kan zijn

 

Mijn paard piept, schreeuwt, krijst heel vaak, ook als ze gelongeerd wordt of gedurende het rijden

Oorzaak: sommige paarden zijn spraakzamer dan anderen. Om eerst een medische oorzaak uit te sluiten zou ik haar laten onderzoeken door een dierenarts, het kan zijn dat ze sterke hormoonschommelingen heeft waardoor ze altijd in een staat van paraatheid is, of ze zou last kunnen hebben van bepaalde druk. Ook kan het zijn dat ze meer moet gewennen aan de omgeving of de aanwezigheid van andere paarden, of eventueel een verlatingsangst. Meer informatie is nodig.

 

Mijn paardje is ’s morgens altijd heel actief bij het werken en ’s avonds ontzettend loom.

Oorzaak: paarden rusten maar zo’n 20% van de dag, dus zijn ze ’s nachts ook wakker, dus is de kans klein dat het aan het dag-nacht ritme ligt. Een mogelijke oorzaak zou voeding kunnen zijn. Van (het juiste) krachtvoer worden paarden na 2 uur veel actiever, terwijl ze van ruwvoer (bv hooi) een dipje krijgen. Dus misschien het voerpatroon eens bekijken?

 

In gallop bokt mijn paardje nogal hevig. Hij is onderzocht door een dierenarts en er zijn rugfoto’s genomen, alles was ok. Ook het zadel past goed aan.

Oorzaak: Naast de rug kan het probleem ook voortkomen uit de achterbenen, hals, mond (bitgerelateerd). verder onderzoek zou uitsluitsel kunnen geven. Ook zou ik het paardje eens door iemand anders laten rijden om te zien dat dit dezelfde reacties geeft (soms geeft men onbewust tegenstrijdige hulpen). En ook het tijdstip wanneer dit voor het eerst optrad is belangrijke informatie.

 

Onze merrie laat zich moeilijk invlechten, ze reageert hier nogal panisch op

Oorzaak De kans bestaat dat het hier om een aangeleerd gedrag gaat. Best is om verschillende stappen terug te zetten, gewoon beginnen met aanraking en beloning (positieve bekrachtiging). Dit kan je dan verder opbouwen.

 

Sinds een 6-tal maanden staat mijn paardje op een nieuwe weide samen met andere paarden. Ik heb nu moeite om hem te vangen en als we samen van het weiland gaan steigert hij en wil terug naar de andere paarden

Oorzaak Los van een mogelijk medisch probleem dat hij geassocieerd zou kunnen hebben, is je paardje liever bij zijn vriendjes dan bij jou. Je moet er voor gaan zorgen dat hij net iets liever bij jou is. Zoek uit wat hij fijn/lekker vindt en als je dan naar hem toe gaat beloon je hem eerst, neem hem niet mee. Vervolgens kan je hem een paar stappen meenemen, belonen en loslaten. Bouw het zo op. Ook kan je uitzoeken wie “zijn beste vriend” is en ze eens samen van de weide halen.

 

Als mijn zesjarige merrie op wedstrijd en in de anderhalfpaardstrailer staat, begint ze te schrapen en breekt ze bijna de trailer af. Kom ik er bij en corrigeer ze met een zweepje wordt ze rustig. Ga ik weg begint ze weer. Vroeger deed ze dit niet.

Oorzaak: Aan elke plotse gedragsverandering ligt een oorzaak. Meestal geven paarden eerst kleine signalen die door de eigenaar niet opgepikt worden, en verergert het gedrag. Iets moet het vertrouwen van het paardje gebroken hebben. Zet haar thuis eens 5 minuten op de trailer met wat voer. Als dit goed gaat, laat ze steeds wat langer staan. Als ze rustig blijf staan, maak dan eens wat geluiden buiten de trailer. Verder kan je haar dan eens naar een andere locatie rijden en daar doe je hetzelfde. Hou de sessies kort en beloon steeds voor goed gedrag. Werk in kleine stapjes en neem je tijd.

 

Mijn 7-jarige merrie houdt haar hoofdje steeds schuin als ze ergens naar kijkt. eigenlijk is het wel schattig maar het wordt erger. Tijdens het werken doet ze dit niet

Oorzaak: de kans is groot dat het paardje blind begint te worden, best eens laten onderzoeken door een dierenarts. Moest medisch alles ok zijn, zou het kunnen dat het aangeleerd gedrag is: je beloont haar met aandacht als ze dit doet, en daardoor gaat ze het steeds meer doen.

 

Als ik met mijn paardje voorbij andere paarden rij, of als ze haar zin niet krijgt, steigert ze. Ze is volledig medisch onderzocht en goedgekeurd (inlcusief paardentandarts).

Oorzaak: het kan zijn dat je paard bij het rijden een slechte ervaring met het passeren van andere paarden gehad heeft. Ook vertrouwen in de ruiter speelt een belangrijke rol. Het zou kunnen dat hij ook geleerd heeft dat veel druk negatief is en hij daardoor in weerstand (steigeren) gaat. Begin terug met grondwerk en vertrouwen. Eerst alleen en vervolgens in de buurt van andere paarden en bouw dit op. Probeer ook eens schriktraining, eerst aan de hand en vervolgens in het zadel. Maar veiligheid komt op de eerste plaats! Laat ook zeker het zadel eens nakijken. en je kan ook altijd een tweede advies van een andere dierenarts vragen om pijn of fysiek ongemak zeker uit te sluiten.

 

Bij buitenritten ziet mijn paardje overal spoken en wil dan helemaal niet verder. Indien er iemand naast loopt (mens of paard) dan gaat het dikwijls beter

Oorzaak: Paarden zijn kuddedieren en sommigen vinden het heel moeilijk om alleen te lopen. Waarschijnlijk is het paard niet goed opgeleid om dingen alleen te doen. Straffen maakt het dikwijls nog erger. Best is dat je eerst met een groep naar buiten gaat, waarbij je systematisch steeds iets verder van de groep gaat (al is het bv eens om een boom rijden). Ga per rit steeds iets verder. Chronische stress kan ook een mogelijke oorzaak zijn: paarden zijn dan in opwindende situaties veel sneller hyperactief.

 

Panische angst voor water, als ik mijn paardje wil afspuiten, loopt hij achteruit en gaat soms zelfs steigeren

Oorzaak: heeft hij dit altijd al gedaan of is het plots opgekomen? Ergens moet er een reden geweest zijn. Best is dit paardje m.b.v. systematische desensitisatie en positieve bekrachtiging te benaderen. Maak hem eerst gewoon aan het geluid van water bij hem in de buurt. Je kan beginnen met een spons in een emmer, vervolgens met een tuinslang op een afstand te laten lopen. Beloon steeds het rustige gedrag. Zo kan je langzaam naar hem toewerken tot je aan zijn onderbenen bent. Verder stap voor stap opbouwen.