Paardengedrag | Gedragstherapeut?
240
page-template-default,page,page-id-240,page-child,parent-pageid-112,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Gedragstherapeut?

Gedragstherapeut?

 

Paardengedragstherapie is een vrij nieuwe beroepsrichting in de paardensector. Deze methode wordt ingezet bij paarden met een ongewenst gedrag. De therapeut heeft een brede kennis, opgeleid door wetenschappers van verschillende disciplines: ethologen, dierenartsen, paardentandarts, osteopathen, voedingsdeskundigen, bewegingsdeskundigen, psychologen…  Op basis van wetenschappelijke onderbouwde gegevens gaat de therapeut trachten om de echte oorzaak van een ongewenst gedrag te achterhalen: prikkel – context – interne motivatie.

Een juiste diagnose is dan de basis voor het opstellen van een therapieplan, dat de eigenaar zelf kan uitvoeren of (in samenspraak) met hulp van de therapeut. Dit plan kan gaan van een mogelijke doorverwijzing naar een veterinaire expert (dierenarts, tandarts, osteopaat, …) indien een mogelijke medische oorzaak aan de basis van het gedrag ligt, tot het aan- of afleren van bepaalde gedragingen via een uitgebreid stappenplan.