Paardengedrag | Mogelijke oorzaken bij het ontstaan van agressie bij paarden
718
post-template-default,single,single-post,postid-718,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Mogelijke oorzaken bij het ontstaan van agressie bij paarden

27 mrt Mogelijke oorzaken bij het ontstaan van agressie bij paarden

Naar agressie van paarden is er al heel wat onderzoek verricht. oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn, maar de volgende punten kunnen wel een belangrijke rol spelen:


Pijn.
Loopt hij kreupel of ligt er een slecht passend zadel op de rug? Of heeft je paard ergens een wonde? Pijn kan zowel een uitwendige als een inwendige oorzaak hebben, zodat je het misschien niet altijd kan zien.
Angst. Dwing je je paard ergens langs waarvan hij eerder is geschrokken? Singel je heel plotseling aan waardoor je paard schrikt? Heeft hij een vroegere negatieve ervaring gehad met bijvoorbeeld een bepaald voorwerp, een omgeving, een handeling? Misschien is het zelfs klassiek geconditioneerd?
Verveling. Een paard dat het grootste deel van de dag in een stal wordt opgesloten is afhankelijk van ‘zijn’ mens. Als die ook nog eens langsloopt zonder om te kijken is schoppen tegen de stal een logische reactie. Het levert misschien een snauw op, maar ook dat is aandacht.
Dominantie. Sommige paarden zijn graag de baas en willen de hoogste plaats in de rangorde. Maar jij bepaalt waar je paard naartoe gaat en wilt niet dat je paard als een ongeleid projectiel over het wedstrijdterrein rent. Voor je het weet heb je een continue discussie over het leiderschap.
Territoriaal gedrag. Een paard dat opgesloten staat op stal kan die stal als zijn terrein beschouwen. Iedereen die onaangekondigd binnenstapt wordt als indringer beschouwd.
Ziekte. Tumoren kunnen ervoor zorgen dat de hormoonhuishouding van streek raakt of dat er een soort van kortsluiting ontstaat in de hersenen. Hierdoor kunnen paarden, in zeldzame gevallen, agressief gedrag vertonen.