Paardengedrag | Risicofactoren voor probleemgedrag bij bereden paarden
753
post-template-default,single,single-post,postid-753,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Risicofactoren voor probleemgedrag bij bereden paarden

28 mei Risicofactoren voor probleemgedrag bij bereden paarden

Equipment and training risk factors associated with ridden behaviour problems in UK leisure horses. Hockenhull, 2012.

Gedragsproblemen gerelateerd aan rijden komt men bij recreatieve ruiters regelmatig tegen. Dit kan uiteindelijk gevolgen  hebben voor het welzijn van het paard en de veiligheid van de ruiter. Deze studie had als doel om risicofactoren te identificeren met bereden gedragsproblemen bij recreatie paarden in het Verenigd Koninkrijk.
Op basis van een internet-enquête werden gegevens verzameld van 791 (vrije-tijds)paarden.
Er werd aan de eigenaren gevraagd naar 15 verschillende gedragsproblemen .
Risicofactoren gerelateerd aan de gedragsproblemen werden in 3 groepen verdeeld:

–          Ontwerp en passen van het zadel: slecht passende zadels vertonen zeker een verhoogd risico op gedragsproblemen. En indien het zadel goed past, blijkt een dressuurzadel een lager risico te geven dan bv een veelzijdigheidszadel.

–          Hoefverzorging: indien behandeling door de hoefsmid langer dan 7 weken was, ziet men een stijgend “ongemaksgedrag”.

–          Training: het gebruik van ‘kunstmatige” hulpmiddelen met een resultaatgerichte trainingsaanpak, geeft een verhoogd risico op gedragsproblemen in tegenstelling tot meer tijd doorbrengen met het paard buiten de trainingsuren (paardgerichte aanpak).

De bevindingen van deze studie benadrukken het gebrek aan empirisch onderzoek op dit gebied en stellen factoren die zouden kunnen profiteren van toekomstig experimenteel onderzoek, het verkennen van causaliteit en de etiologie van bereden gedragsproblemen.