Paardengedrag | Toeschouwers veroorzaken een hoger stress gehalte bij ruiters t.o.v paarden
770
post-template-default,single,single-post,postid-770,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Toeschouwers veroorzaken een hoger stress gehalte bij ruiters t.o.v paarden

22 sep Toeschouwers veroorzaken een hoger stress gehalte bij ruiters t.o.v paarden

Een recent onderzoek toonde aan dat ruiters meer tekenen van stress vertonen bij het uitvoeren van een dressuurproef bij aanwezigheid van toeschouwers dan in training (zonder toeschouwers en in de zelfde piste). De aanwezigheid van toeschouwers heeft minder effect op hun paarden.
Zij vonden verhoogde cortisol en hartslag in paarden en ruiters, met geen verschil tussen openbare uitvoering en de trainingen. De hartslag stijging was echter meer uitgesproken bij de ruiters. In contrast, de aanwezigheid van toeschouwers had geen significant effect op de hartslagfrequentie-toename bij de paarden.
Bij de ruiters vonden zij ook een meer uitgesproken verschil in de hartslag variabiliteit bij het uitvoeren van in aanwezigheid van toeschouwers, in vergelijking met wanneer er geen toeschouwers aanwezig waren. Paarden toonden echter geen dergelijke verschil.
De onderzoekers concluderen dat paarden en ruiters verschillend reageren op de uitdagingen in verband met de paardensport. Toeschouwers zorgen voor een acute stress respons bij ervaren ruiters, maar veroorzaakt geen bijkomende stress bij ervaren paarden.

Riders toon meer tekenen van stress bij het uitvoeren van in de voorkant van de toeschouwers dan in training. De aanwezigheid van toeschouwers heeft minder effect op hun paarden, volgens recent onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team onder leiding van Prof Christine Aurich aan de Weense Universiteit voor Diergeneeskunde, en werd gepresenteerd op de 2012 International Equitation Science Conference in Edinburgh door Mareike Becker-Birck

Ze legde uit dat ze paarden en ruiters gecontroleerd, zowel tijdens een openbare uitvoering en tijdens een trainingssessie in dezelfde arena waar toeschouwers waren niet aanwezig.

Voedingsgedrag

Het maximaliseren van inname van water na het sporten

Voordelen van het voeden van meerdere ruwvoeders

Effect van kleur op gedrag

Favoriete smaken

Effect van licht op het laden van

Toeschouwers spanning ruiters niet paarden

Verslag door Mark Andrews. Online gepubliceerd 30.08.12
Acht paarden en zeven ervaren ruiters namen deel aan een klassieke dressuur presentatie die airs boven de grond inbegrepen.

Onderzoekers opgenomen hartslag, hartslagvariabiliteit en cortisol niveaus van paarden en ruiters. Ze de stress-responsen in vergelijking tijdens de twee voorstellingen met en zonder toeschouwers.

Zij vonden dat cortisol verhoogd in paarden en ruiters, met geen verschil tussen openbare uitvoering en niet-openbare trainingen. Verhoogde hartslag in zowel paarden en ruiters tijdens de training en openbare uitvoering. In ruiters, de hartslag stijging was meer uitgesproken tijdens de openbare uitvoering dan in opleiding. In contrast, de aanwezigheid van toeschouwers had geen significant effect op de hartfrequentie toename paarden.

In ruiters, vonden zij ook een verschil in de hartslagvariabiliteit geeft meer uitgesproken sympathoadrenal activiteit bij het uitvoeren van in de voorkant van de toeschouwers in vergelijking met wanneer er geen toeschouwers aanwezig waren. Paarden, toonde echter geen dergelijke verschil.

De onderzoekers concluderen dat paarden en ruiters verschillend reageren op de uitdagingen in verband met de paardensport. Toeschouwers veroorzaakte een acute stressrespons bij ervaren rijders, maar heeft extra belasting geen aanleiding geeft tot ervaren paarden.