Paardengedrag | Twee onderzoeken i.v.m. Monty Roberts’ Join-up/Round pen
756
post-template-default,single,single-post,postid-756,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

06 aug Twee onderzoeken i.v.m. Monty Roberts’ Join-up/Round pen

Een eerste onderzoek aan The Hartpury College in Engeland toonde aan dat het gebruik van de Monty Roberts horsemanship methode voor en gedurende het opleggen van een zadel, en een ruiter voor de eerste keer in het zadel, resulteerde in lagere hartslag, in vergelijking met de conventionele methode om paarden zadelmak te maken. Ook bij rijtesten (na 20 dagen) scoorden de paarden beter.

Een ander onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Sydney suggereert dat de round pen methode gebaseerd is op angst en veiligheid. Het paard wordt verplicht te kiezen tussen herhaaldelijk angstig te zijn, of bij de trainer te blijven. Dus bij de round pen techniek is het niet zo zeer dat het paard ons volgt omdat het denkt dat wij ook een paard zijn, maar eerder uit het vermijden van de angstige situatie waarin het wordt opgejaagd. En dit is uiteindelijk niet echt paardvriendelijk zoals beweerd wordt.

Zo zie je maar dat ook wetenschappelijk onderzoek, afhankelijk van wat je onderzoekt, voor- of tegen kan zijn.