Paardengedrag | Wat is het effect van lichtverhoudingen bij trailer laden
15653
post-template-default,single,single-post,postid-15653,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Wat is het effect van lichtverhoudingen bij trailer laden

13 mrt Wat is het effect van lichtverhoudingen bij trailer laden

Journal of Veterinary Behavior (3) 2008 N. Cross, F. van Doorn, C. Versnel, J. Cawdell-Smith, C. Phillips //

Lichtniveaus maken een verschil met hoe comfortabel paarden zich voelen bij het trailer laden. Een studie aan de Universiteit van Queensland in Australië ging na wat het effect was van helder licht versus gedimd op het stress niveau van paarden.

De geteste paarden waren allemaal jaarlingen die via positieve beloningen geleerd werden om rustig de trailer op te gaan.

Onderzoekers vonden dat paarden die vanuit een lichte of donkere omgeving in een lichte of donkere trailer gingen, geen significante verhoging in hartslag of andere tekenen van grotere angst vertoonden.  De jaarlingen had wel een lichte angst, wat normaal was.

Echter in 1 situatie zag men wel duidelijke verschillen. Indien paarden van een helder verlichte omgeving in een slecht verlichte trailer gingen, zag men een grotere angst en twijfel. Ze verlaagden hun hoofd meer om aan de grond te snuffelen en wilden meer van de loopplank af. Dit effect zag men niet wanneer paarden van een donkere omgeving in een donkere trailer gingen.